Retro = hip, retro = hot!

Door Chiel340 op dinsdag 23 juli 2013 16:22 - Reacties (18)
Categorie: -, Views: 4.732

Ja dames en heren, retro is weer hip, retro is weer hot!

Steeds meer tweakers hier gaan weer terug naar hun roots, naar hun eerste PC ervaring. Alleen de grote vraag is; wanneer is iets retro? Uit welk jaar mag je iets oud, retro of modern noemen?

In mijn beleving valt onder retro dat gene waar je zelf een goed gevoel bij hebt. In mijn geval begint het in het jaar 1997 en eindigt ongeveer in het jaar 2001. Ooit ben ik begonnen met een Pentium 233MMX deze werd langzaam aan uitgebouwd met een Voodoo 2 kaart en een Soudblaster AWE32. 64 MB aan ram was normaal en Windows 98(SE) was "het" besturingssysteem, als je achterliep had je nog Windows 95... NT? Dat kende men alleen in bedrijven...

En toen kwam mijn tweede PC een Athlon K7 classic op 550 Mhz, de Voodoo 2 kaart ging mee over en de Soundlbaster AWE32 ook. Maar ja... een SB-Live was toen hip dus die kwam er in.

Daarna is het snel gegaan, maar... het gevoel van je eigen eerste PC (of tweede) wil ik nog altijd weer evenaren. Dus ik ben weer opzoek gegaan naar een Slot A Athlon K7 classic, de Soundblaster AWE32 heb ik nooit weggedaan, net als de Soundlbaster Live.

Dat is ook het voordeel van retro; alles is gratis tot erg goedkoop. Alleen voor een Soundblaster AWE64 Gold betaal je wat meer.

Dus ja, retro blijft hip, retro blijft hot. Dat valt ook te zien aan de onderstaande fora op tweakers.

Show je retro game pc!

"Project Freeman"!

Misschien wordt het toch ook maar eens tijd voor een retro LAN, met alleen maar PC's uit een bepaalde tijd. Ik moet zeggen dat ik die tijd qua gamen ook leuker vond, toen kon je tenminste nog zelf servers opzetten. Unreal Tournament en Quake 3 waren geweldig en zijn dat nog steeds. Maar ook klassiekers zoals Age Of Empires, StarCraft en Warcraft waren super over LAN.

Volgende: Retro gamen! 12-'12 Retro gamen!

Reacties


Door Tweakers user bonus, dinsdag 23 juli 2013 19:00

Ik ga nog verder terug, Atari ST en dat soort modellen. Nog veel leukere om mee te spellen :) Dat het retro=hip is merk je aan de prijzen die sommige modellen ineens weer opbrengen...

Door Tweakers user Chiel340, dinsdag 23 juli 2013 19:09

bonus schreef op dinsdag 23 juli 2013 @ 19:00:
Ik ga nog verder terug, Atari ST en dat soort modellen. Nog veel leukere om mee te spellen :) Dat het retro=hip is merk je aan de prijzen die sommige modellen ineens weer opbrengen...
Atari ST blijft ook gaaf, zelf zijn mijn vader en broer ooit begonnen met een Acorn Elektron, beetje zelfde tijdperiode. De reden dat ik daar niks mee heb, omdat ik toen nog te jong was :9

Maar je hebt wel gelijk, een heleboel zaken worden gewoon duurder. Probeer nu maar eens voor een nette prijs een Soundblaster AWE32 of AWE64 Gold te kopen. En de Atari ST, Commodore 64 en Acorn BBC/Elektron leveren ook veel meer op.

Door Tweakers user sypie, dinsdag 23 juli 2013 21:42

Ah, Chiel340 heeft zijn jaarlijkse blog geschreven. Mooi op tijd.

Retro LAN? Echte Retro PC's hebben helemaal geen mogelijkheid om te netwerken óf doen dat nog netjes met coaxkabel.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 24 juli 2013 07:27

Mijn HTPC:

http://tweakers.net/ext/f/1aehb7FokA487g255TlQ3A5I/full.png

Alleen spijtig dat modernere hardware in een 25 jaar oude case zo verdomd warm word wegens gebrek aan ventilatie.

Door Tweakers user Chiel340, woensdag 24 juli 2013 07:52

Gave case, qua verkleuring valt het me mee.

Maar je hebt.gelijk, vroeger was een 120mm fan ondenkbaar, maar nu? Heb je zelf de case gemod om een betere koeling te krijgen?

Door Tweakers user radium6969, woensdag 24 juli 2013 08:08

Mooi om te lezen.
Kom zelf een beetje uit het zelfde tijdperk met denken.

Gaming begon echt op te bloeien vanaf de Pentium MMX die we nog lang hebben gehad.
Begon met een 486DX2. Maar die zijn nu best prijzig geworden op ebay :P

Ben dan nu ook bezig met een oude pentium 2 bouwen.
Asus mobo met voodoo2 en Pentium 2 voor het old school gevoel.

Moet alleen nog even een goede case vinden en heel de opstartdiskette cyclus doen haha.
Overigens komt in de nabije toekomst nog een 486 bij. Gewoon omdat het kan.

Het geluid van de soundblaster i.c.m. star wars X-Wing geeft me nu nog kippenvel.

Door Tweakers user MtC, woensdag 24 juli 2013 08:23

Retro tussen 1997 en 2001? Dan word ik écht oud, of ben jij écht heel jong ;-)
Bij retro denk ik aan alles van voor 1980.

Door Tweakers user Chiel340, woensdag 24 juli 2013 09:07

MtC schreef op woensdag 24 juli 2013 @ 08:23:
Retro tussen 1997 en 2001? Dan word ik écht oud, of ben jij écht heel jong ;-)
Bij retro denk ik aan alles van voor 1980.
Daarom is retro ook en breed begrip... begin jaren 80 begon mijn leven, dus alles daarvoor is voor mij redelijk onbekend :P

@ Radium6969, ik krijg ook nog steeds kippenvel bij bepaalde spellen & muziek in combinatie met mijn AWE32, ik krijg mijn vriendin compleet gek met spellen die nog op PC speaker werken :*)

Maar goed bezig, als je het leuk zou vinden is het leuk om foto's te posten in het forum die in mijn blog staat :9

Door Tweakers user barry457, woensdag 24 juli 2013 09:49

Warcraft _/-\o_ _/-\o_
Op school met de hele klas tegen de leraar. Ooowh, herinneringen.

Wat een tijd was dat.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 24 juli 2013 11:46

Chiel340 schreef op woensdag 24 juli 2013 @ 07:52:
Gave case, qua verkleuring valt het me mee.

Maar je hebt.gelijk, vroeger was een 120mm fan ondenkbaar, maar nu? Heb je zelf de case gemod om een betere koeling te krijgen?
Laagje verf kan wonderen doen ;) . De FDD is origineel (en functioneel), de 5,25" is wel vervangen door een BD speler. Binnenin zit een energiezuinige AMD, maar zelfs die loopt warm met dit weer.

Door Tweakers user Chiel340, woensdag 24 juli 2013 12:16

Blokker_1999 schreef op woensdag 24 juli 2013 @ 11:46:
[...]
Laagje verf kan wonderen doen ;) . De FDD is origineel (en functioneel), de 5,25" is wel vervangen door een BD speler. Binnenin zit een energiezuinige AMD, maar zelfs die loopt warm met dit weer.
Ah vandaar dus de mooie kleur. Maar het is ondanks de warmte toch wel een ideaal mediacenter :P
barry457 schreef op woensdag 24 juli 2013 @ 09:49:
Warcraft _/-\o_ _/-\o_
Op school met de hele klas tegen de leraar. Ooowh, herinneringen.

Wat een tijd was dat.
WarCraft II heb ik hier zo vaak in multiplayer gedaan, dat is ook puur de reden dat ik nu retro bakken naast elkaar heb staan, dan kan je met 1 CD van WarCraft drie PC's van multiplayer voorzien, allemaal nog via IPX natuurlijk. Coax heb ik ooit wel gehad in de begintijd van onze lanparty's maar het is daarna heel snel via netwerk kabel verder gegaan :Y)

Door Tweakers user Amanoo, woensdag 24 juli 2013 15:47

Wat betreft retro ben ik meer van de consoles. Waar ik bij het moderne spul zweer bij de PC, kies ik bij het oude spul voor consoles. Vooral omdat ik ook wel Battlefield 1942 en zo prima op mijn 3570k bak kan spelen. Indiana Jones and the Fate of Atlantis staat ook nog wel op mijn Steam, draaide nog prima op mijn vorige PC. Kortom, een retro game PC heb ik niet, maar wel een met een supervlotte videokaart en CPU waarop ik het soms toch niet kan laten oude games te spelen. In mijn vriendenkring is Age of Empires 2 ook nog steeds zeer populair. Dat is toch wel het de facto LAN party spel. En zoals gezegd, ik ben een Battlefield speler van het eerste uur. De oude spellen uit de serie heb ik nooit los kunnen laten.

Wat is nog retro? Bij consoles heb ik het idee dat de GameCube eigenlijk wel een grensgeval is. In beschikbare games heb je ook een overlap. Sommige games op de console heb je ook voor PC. Ik denk dat al met al mijn grens ergens tussen 2002 en 2006 zit. Waarschijnlijk een beetje richting 2006. Daarna werd het al gauw richting spellen als Crysis, wat toch echt meer modern is, al is het ondertussen oud. Spellen als Unreal Tournament 2004 (om nog even een PC game op te noemen en niet enkel over consoles te praten) zijn nog wel voor mijn gevoel retro. Need for Speed Carbon, niet van zo heel veel later, vind ik niet meer tellen.

[Reactie gewijzigd op woensdag 24 juli 2013 15:52]


Door Tweakers user radium6969, donderdag 25 juli 2013 09:42

Chiel340 schreef op woensdag 24 juli 2013 @ 09:07:
[...]


Daarom is retro ook en breed begrip... begin jaren 80 begon mijn leven, dus alles daarvoor is voor mij redelijk onbekend :P

@ Radium6969, ik krijg ook nog steeds kippenvel bij bepaalde spellen & muziek in combinatie met mijn AWE32, ik krijg mijn vriendin compleet gek met spellen die nog op PC speaker werken :*)

Maar goed bezig, als je het leuk zou vinden is het leuk om foto's te posten in het forum die in mijn blog staat :9
We houden wel even contact.
Want wellicht komt er ook een Roland SC-55 tussen de soundblaster in.

Is er geen forumtopic voor dit soort gebeurenen?
Lijkt me leuk om ervaringen te delen.

Door Tweakers user geonosys, donderdag 25 juli 2013 11:43

Ah, vroegâh.

Ik kan me nog (vagelijk) het eerste 'computerlokaal' herinneren. Een tiental Acorns die de natuurkunde leraar aan elkaar had geknoopt to een soort van netwerk. CSMA/CD had nog niemand van gehoord :)

En thuis, VIC20, C64, Amiga. Toen een PC met win3.1, grafisch shelletje om DOS heen :P daarna 3.11 met netwerk ondersteuning. Uren zitten rotzooien om de DOS nic drivers aan de praat te krijgen.

Retro? Tsja.

Door Tweakers user blorf, donderdag 25 juli 2013 12:37

Het blijft leuk. Mijn oude '84 IBM 5155 "laptop" staat hier al zo'n 10 jaar een MSDOS Kermit-client en mijn zelfgemaakte GWBASIC-compoort-monitor te draaien. Daarnaast speel ik nog regelmatig EA's PGA Golf 1 (kan maar niet winnen van die bots) Het ding is in die tijd weer meer waard geworden. Hij doet nu iets van 200 euro geloof ik, maar vooralsnog te leuk om te verkopen. Helaas nog geen 8-bit ISA netwerkkaart gevonden die het ook doet.

[Reactie gewijzigd op donderdag 25 juli 2013 12:39]


Door Tweakers user Chiel340, donderdag 25 juli 2013 17:42

radium6969 schreef op donderdag 25 juli 2013 @ 09:42:
[...]


We houden wel even contact.
Want wellicht komt er ook een Roland SC-55 tussen de soundblaster in.

Is er geen forumtopic voor dit soort gebeurenen?
Lijkt me leuk om ervaringen te delen.
Het forum staat hieronder :-) Daar is men al druk met retro dingen bezig!

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1547782

Door Tweakers user Chiel340, donderdag 25 juli 2013 17:52

blorf schreef op donderdag 25 juli 2013 @ 12:37:
Het blijft leuk. Mijn oude '84 IBM 5155 "laptop" staat hier al zo'n 10 jaar een MSDOS Kermit-client en mijn zelfgemaakte GWBASIC-compoort-monitor te draaien. Daarnaast speel ik nog regelmatig EA's PGA Golf 1 (kan maar niet winnen van die bots) Het ding is in die tijd weer meer waard geworden. Hij doet nu iets van 200 euro geloof ik, maar vooralsnog te leuk om te verkopen. Helaas nog geen 8-bit ISA netwerkkaart gevonden die het ook doet.
Zonde om weg te doen... of die nou duur verkocht kan worden of niet :P Ik heb helaas ook wel eens dingen weg gedaan, waar ik later toch echt spijt van kreeg... zoals mijn oude vertrouwde Asus TX97e, BABY AT super socket 7....

Door Tweakers user blorf, donderdag 25 juli 2013 19:23

Yup, dat heb je. Ik mis mijn PS/2-model 80-tower. Ooit weggegeven omdat het zo'n lomp ding is. Wat een juweeltje was dat. http://www.cs.cuw.edu/museum/IBMPS280.html. Als je hem aanzet lijkt het alsof de buren met hun F16 vertrekken. :+

Reageren is niet meer mogelijk